Click Me Click Me Click Me Click Me Click Me Click Me Click Me Click Me

kk

niedziela, 21 lipca 2013

Jak wybrać dojrzałe awokado?

Miłośniczką awokado jestem od niedawna, dokładnie od kwietnia tego roku {swoją przygodę z tym owocem opisywałam także na blogu}. Hmmm... Chociaż słowo miłośniczka jest troszkę nad wyrost. Lubię je czasami wpleść do mojego jadłospisu, ale i tak największą fanką awokado jest moja Mama. I właśnie dla niej postanowiłam dzisiaj stworzyć ten wpis. Już od jakiegoś czasu prosiła mnie o wskazówki, jak ma wybierać awokado, żeby było dobre i dojrzałe. 


Mamusiu, mówisz i masz.

Jak sprawdzić, czy awokado jest dobre do spożycia?
-najłatwiejszym sposobem na sprawdzenie, czy owoc jest dojrzały, jest delikatne naciśnięcie jego skórki. Jeśli po naciśnięciu, awokado jest sprężyste i miękkie, to znaczy, że jest ono gotowe do spożycia. Ważne jest również zachowanie skóry awokado po naciśnięciu - jeśli skórka wraca do poprzedniego stanu, to śmiało możemy brać taki owoc do domu, jeśli naciśnięte miejsce nie wraca do swojego kształtu, oznacza to, że awokado jest już przejrzałe,
-kolejnym wyznacznikiem jest kolor awokado. Dojrzałe awokado z reguły ma ciemnozielone zabarwienie,


-trzecim sposobem jest sprawdzenie koloru pod szypułką. Jeśli jest ono zabarwione na biało, to jest ono dojrzałe, jeśli ciemne to jest przejrzałe. Dodatkowym rozwiązaniem jest naciśnięcie szypułki - jeśli delikatnie wsunie się w owoc tzn., że jest dojrzałe, jeśli wejdzie gwałtownie do środka to jest przejrzałe,
-po przekrojeniu pestka i miąższ powinny łatwo odchodzić od skórki.

Co zrobić, jeśli kupiliśmy niedojrzałe awokado?
-możemy pomóc mu dojrzeć poprzez umieszczenie go w torbie papierowej z bananami lub jabłkami :) lub możemy pozostawić je na parapecie kilka dni aż samo dojrzeje.
-włożenie awokado do lodówki spowolni jego dojrzewanie,
-by zapobiec ciemnieniu awokado, należy skropić miąższ sokiem z cytryny i ułożyć na talerzu przekrojoną stroną do dołu,
-żeby pasta z awokado nie ciemniała należy włożyć w środek pestkę od awokado :)

Hihi, mam nadzieję, że troszkę pomogłam.

Lubicie awokado?

J.

11 komentarzy:

  1. próbowalam przekonac sie do awokado, ale nie daje rady

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ja dobrze kojarze zmiana szaty graficznej? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio ciężko o dojrzałe awokado więc kupuję co jest i daję im w domu dojść do siebie. W sumie to już norma, że kupuję awokado z minimum 3-4 dniowym wyprzedzeniem. :P Ja daję awokado do koszyczka z pomidorami, nie przykrywam niczym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te kupowane w Polsce nigdy mi nie smakowały, nie mogłam się przekonać. Ale gdy spróbowałam tych prosto z Meksyku, mmmm uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - warto dodać, że jada się tam takie jak u nas uchodzą za przejrzałe, bardziej w formie papki/pasty niż dających się układać czy kroić plastrów.

      Usuń
  5. ja lubię wręcz takie przejrzałe awokado, pyszne do smarowania na ciemny chleb. w sałatkach jakoś nigdy mi nie podchodziło, chyba że połączone z jakimś bardzo wyraźnym smakiem

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię :) chyba też jadłam raz przejrzałe, ale dobrze się smarowało :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię je dodawać do twarożków ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem jak to się stało, że nigdy nie jadłam awokado ;p chyba czas nadrobić zaległości ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. pewnie, że lubimy, awokado jest pyszne :) próbowałaś robić mus czekoladowy z awokado? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję za wskazówki :)) przydadzą się na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...